Събитието, което ще се проведе на 21-ви май, събира средства за стипендия на студент по медицина.

На 21-ви май 2023 (неделя) ще се проведе едно от най-атрактивните състезания по бягане в страната – Маратон на приятелството Плевен. Деветото издание на събитието предлага широк диапазон от дисциплини – от 3 до 42,2 км, детско състезание Fun Run Kids, безплатен градски крос и игри на открито Park+.

Запазвайки традицията да излиза извън рамките на спорта, деветият маратон в Плевен отново има благотворителна кауза. Тази година тя цели осигуряване на стипендия за студент в Медицински университет, Плевен, част от кампанията „Готови за успех“ на фондация BCause. Помощта е предвидена за студент с отличен успех, изгубил единия или двамата си родители или израснал в специализирана институция. Инициативата надгражда каузата на събитието от 2019 г., когато отново като част от „Готови за успех“ беше осигурена стипендия за студент по медицина, който вече е дипломиран лекар и един от хората, завършили с най-висок успех във випуска си.

„Решихме с деветото издание на Маратон на приятелството Плевен да помогнем и заедно да наберем средства за една стипендия на студент в Медицински университет, Плевен. Искаме да подкрепим бъдещ лекар – млад, човек, който е избрал ученето за свой път към успеха и призванието да помага“,

казва Станимира Георгиева от „Айс-Оупън“, съорганизатор на събитието.

Всеки желаещ може да подкрепи благотворителната кауза от сайта на маратона.

Освен да продължава да помага за благородни каузи, маратонът в Плевен се очаква за поредна година да насърчи и повече хора да се обърнат към активния начин на живот. Събитието се провежда във формат, който привлича както опитни маратонци, така и начинаещи бегачи на различни възрасти. Участниците имат богат избор от шест основни дисциплини – класически маратон (42,2 км), полумаратон (21,1 км), щафета (2 х 10,5 км), популярните 10 км, както и разделеното по възрастови групи детско състезание Fun Run Kids и 3-километровия масов крос „Аз мога“.

Със своите осем издания, през годините Маратонът на приятелството се разви не само като състезание за утвърдени атлети, но и като семейно събитие, провокиращо хора в широк възрастов диапазон да спортуват. Най-младият участник досега е едва 2-годишен, а най-възрастният, пробягвал успешно предизвикателната дистанция от 42,2 км – на 85 години.

Регистрацията за участие в събитието вече започна на сайта на маратона и с ранни по-ниски такси до 8-ми март включително. За децата, които се включат във Fun Run Kids, за всички участници в 3-километровия масов крос „Аз мога“,  за хората с увреждания, както и за ветераните на възраст над 60 години организаторите предлагат безплатно записване.

Деветият маратон в Плевен се организира от водещи фондации и социални предприятия в България, чиято основна мисия е да подкрепят хора в неравностойно положение и с различни способности: „Айс-Оупън“, фондация „Светът на Мария“, Фондация „Сошъл Фючър – Jamba”, Национален алианс за социална отговорност, в партньорство с Община Плевен, СК Elite Running от Румъния, Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения, Фондация BCause, Аутизъм Днес и с подкрепата на много компании, за които корпоративната и социална отговорност, приносът към изграждането на справедлива социална среда и устойчиво бъдеще са залегнали в основата на бизнеса им.

Повече информация за Маратон Плевен:

Уебсайт: https://plevenmarathon.com/
Фейсбук страница: https://www.facebook.com/PlevenMarathon/
Събитие във фейсбук: https://rebrand.ly/gu9wgqk

Деветият Маратон на приятелството в Плевен с кауза за образование